3 Ekim 2018 Çarşamba

Web API Nedir?

Bu makalemizde Web Api ile ilgili detaylar bilgiler bulanabileceksiniz. Öncelikle API nedir diyerek başlayalım.


Son zamanlarda iş ilanlarında sıkça gördüğümüz API nedir?
API ( Application Programming Interface- Uygulama Programlama Arayüzüdür.) anlamına gelmektedir. Bir uygulamanın/servisin/platformun (Örn. Youtube, MailChimp, Facebook,Google,Wordpress,DigitalOcean vs.) sahip olduğu yeteneklerin dışarıdan izin verilen sınırlandırmalar dahilinde kullanılabilmesini sağlayan bir arayüzdür. 






















Yukarıdaki görselden de anlayacağınız üzere eskiden sadece bilgisayarlar internete çıkabilirken günümüzde artık mobil cihazlar, tabletler, game console, akıllı saatler, akıllı ev eşyaları, vr gözlükler, hololens vs. gibi cihazlar internete çıkabilmektedir. 





Cihazların internete bağlanabiliyor olması http protokolü üzerinden bu cihazlara veri paylaşabileceğimiz anlamına da gelmektedir. Bu tarz veri ihtiyaçlarımız için servis yazıp platform bağımsız olarak cihazlarla iletişim kurabiliriz. Projede ihtiyacımız olan metotları yazıp online olarak ulaşılabilir olmasını sağlamamız gerekir. http protokolü üzerinden paylaşmak için servis yazıyoruz, internete çıkabilen her cihazdan bu servisi çağırıp kullanabiliyoruz. 


















Rest API ile yazılmış olan bir servis geriye Json(Javascript-Object Notation) türünden veri döndürmekte olup bu tarzda bir veri istediğimiz proje üzerinden çağırılıp kullanılabilmektedir.  Bu sebepten dolayı Json türü aslında joker bir türdür.













Json data çıktısı örneği aşağıdaki gibidir.
















Yazılım ekibi içerisinde bir proje için iş bölümü yapmak istersek Web API ve tasarımsal süreçlerin farklı kişiler tarafından geliştirilmesini sağlayabiliriz. Web API yazacak olan kişi server'a odaklanacak diğerleri ise arayüz kısmına odaklanacaktır. ReST-ful(Representational State Transfer) services ile ihtiyaçlar belirlenip ihtiyaçlara uygun olan metotlar yazılır.


Eğer bir API ihtiyacımız varsa veri tabanından veri getirerek çalıştıracaksak ilk olarak projenin veri tabanı ihtiyaçlarını belirlenmektedir. Sonrasında proje için gerekli olan dataların girişi sağlanır. Veri işlemleri tamamlandıktan sonra veriyi sistemlere bağlayacak olan API yazılır. 


Rest Api mimarisi aşağıdaki gibidir.


















Web API tarafından istediğimiz bir programlama dilini kullanarak servisimizi yazabiliriz. Web API'lerdeki asıl amaç farklı platformlar arasında veri paylaşımını sağlamaktır. 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SQL Çalışma Sorularının Çözümü

 -Ürünler tablosundaki ürünlerden Rengi siyah,silver ya da multi renkte olanları fiyat bilgisine göre büyükten küçüğe getirilip gösterilecek...