Redis kelime anlamı nedir diyerek başlayalım :)
Redis açılımı Remote Dictionary Server olarak karşımıza çıkmaktadır. Open source olup C programlama dili kullanılarak geliştirilmiş NoSQL veri tabanıdır. Redis yapısı inmemory olarak çalışır yani veriyi belleğe (RAM'e) yazar. Redis'in hem inmemory olması hem de NoSQL yapısını barındırıyor olması hız kazanmasını sağlar.
Redis alt yapısını incelediğimizde ağırlıklı olarak string tipi ile çalıştığını görebiliriz ayrıca dictionary’ ler ile çalışır. Çalışırken kullanabileceğimiz diğer liste türleri ise : List, Sets, Sorted Sets ve Hashed Sets gibi string listelerdir.
Neden Redis Kullanmalıyız?
Hızlı ve performanslı uygulamalar geliştirmek istersek tercih ederiz.
Caching (Ön Belekleme)
Sorgularımızın ilk çağırıldığı zaman çalışması diğer durumlarda önbellekten getirilmesi işlemi hız ve performans açısından sıkça duyduğumuz bir yapıdır. Ön belleklemenin amacı, arka plandaki uygulamanın veya veri tabanının yükünü hafifletip, verilere en hızlı ve masrafsız biçimde ulaşmaktır. Redis tam olarak bu işlemi sağlamaya aracı olmaktadır.
Session Store
Redis, oturum açma bilgileri, kullanıcı profilleri gibi birçok veriyi mili saniye hızında okuma görevi görmektedir. Uygulamalarımızda oturum bilgilerini ya da diğer verilerimizi tutmak için sessionları kullanabiliriz ya da Redis'ten yararlanabiliriz. Redis ile kullanıcı profilleri, kimlik bilgileri, kullanıcıya özgü veriler vb. gibi verileri mili saniyelere varan hızlarda okuyabiliriz.
Pub/Sub
Pub/Sub mesajlaşma özelliği nedeniyle Redis 2.0 sürümünden itibaren birçok firma tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Mesajlaşma uygulamalarında sıkça karşımıza çıkan RabbitMQ yerine Redis'i sadeliğinden ve performansından dolayı tercih edilmektedir.
Queues
Uygulama veya projelerinizde aynı anda birçok işlem yapmanız gerektiğinde diğer işlemleri kuyruğa ekleyip backkground'da çalışmasını devam etmesini isteriz. Örneğin yazıcıda arka arkaya gönderdiğimiz çıktıların sırayla çıkması işlemi de bu yapıya benzemektedir. Redis bu tarz iş kuyruklarındaki verilere hızla ulaşmanızı sağlamaktadır.
Bir sonraki makalemde Redis kurup uygulamada geliştiriyor olacağız, takipte kalın bilgili kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder