26 Mayıs 2014 Pazartesi

Unity'e Giriş

    Merhaba arkadaşlar, Unity ile olan ilk deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bunun üzerine yazmaya başladım. Bilindiği üzere; Unity, oyun motoru olarak adlandırılan ve oyun tasarımını yapmamızı sağlayan programdır. Makalenin ilerleyen kısmında Unity programını inceleyeceğiz.

     Unity programını bilgisayarımıza kurduğumuzda bizden 30 günlük UnityPro  deneme sürümü için bir account oluşturmamızı isteyecektir. Yeni account'u  oluşturduktan sonra bize bir onay maili gelecek ve maili tarafından onay vermemizin ardından artık Unity programının deneme sürümünü kullanabiliriz.

Unity programını açtığımız zaman aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor olacak.





          Bu ekrandan herhangi bir şey seçmeden devam edersek bizim için boş proje ekranı açılacaktır. Projeyi oluşturmadan önce bunları seçebileceğimiz gibi ilerleyen aşamada ihtiyaç oldukça adım adım projeye nesnelerimizi eklemek mümkün olacaktır.





        Program açıldıktan sonra yeni açılan projemizi ekranda görüyoruz. Projenin sol üst tarafı Hierarchy olarak görülen kısım proje içerisine eklenmiş olan nesneleri bize göstermektedir. Şuan projemizde sadece camera olduğu için Hierarchy kısmında sadece Main Camera vardır. Tam ortada gördüğümüz Scene ekranı bize projede sadece camera’nın bulunduğunu göstermektedir. Scene üzerinde ilerme yapmak için çeşitli tuş kombinasyonları kullanılmaktadır. Bunlardan birisi Alt tuşu ve mouse’un sol tuşuna basarak mouse’u hareket ettirirsek yine aynı şekilde bir diğeri ise mouse’un sağ tuşuna basarak mouse hareket ettirilirse Scene içerisinde ilerleme yapmamız ekranı kendimize göre ayarlamamız mümkündür.



      Biz ilk olarak boş projemize bir Terrain eklemek istiyoruz. Bunun için yukarıdaki Game Object menüsü içerisinden Create Other seçeneğine tıklayarak projemize Terrain ekledik. Eklemiş olduğumuz nesneyi ekranda görebilmek için klavyeden F tuşunu kullanıp direkt nesneye odaklanabiliriz. Nesneye yaklaşmak ve uzaklaşmak için ise mouse tekerleğini kullanabiliriz.






        Projeye Terrain ekledikten sonra dikkat edecek olursak projenin sol üst ekranındaki Hierarchy kısmındaki Main Camera altında Terrain’i görmeye başladık. Terrain boyutunu istersek Terrain settings kısmından size boyutunu değiştirebiliriz.

        Şimdi Terrain üzerine yükseltiler vermeyi görelim. Terrain seçtikten sonra sol taraftaki Terrain Script bölümünden arazimize yükselti verebiliriz. Yükselti vermek için brushes kısmından fırça seçip hatta ve hatta brush size kısmını bile ayarlamamız mümkündür.





       Şimdi farenin sol tuşuna basılı tutarak Terrain’e şekil vermeye başlayabiliriz. Verdiğimiz şekil sonucunda aşağıdaki gibi bir görüntü elde ettik.




       Şeklimizi çizdik fakat bazı çizdiklerimizin daha fazla yüksek olmasını istersek Terrain Script yazan yerdeki yükselti vermeye yarayan butonun yanındaki butona tıklayarak daha fazla yükseklik verebiliriz. Çizdiğimiz şekillerin bazıları çok yüksek oldu bunların yüksekliklerini azaltmak için bu kez Terrain Script seçeneği altındaki üçüncü butona tıklayıp yüksek olarak gördüğümüz kısma mouse ile gelip üzerine basılı tutarak mouse’u aşağı doğru çekiyor olmamız yeterli olacaktır. Bu buton sayesinde aşırı yüksek olan kısımların boylarını kısaltabiliriz.

        Şimdi Terrain’e renk vermek için öncelikle Assets seçeneğinden Terrain Assets kısmını projemize import edelim.





       Eklemiş olduğumuz assets sayesinde Terrain’e renk vermemiz mümkün olacaktır bunun için öncelikle sağ taraftaki Terrain Script kısmındaki fırça işaretini seçelim ve sonrasında add texture kısmına tıklayarak oradan istediğimiz bir resmi seçelim.



      Add Texture kısmına tıkladıktan sonra ekrana gelecek olan kısımdan Texture 2d select kısmına tıklayıp istediğim rengi seçiyoruz. Ben Gliff seçeneği seçtim. Seçtiğimiz seçeneği çift tıklayarak Texture kısmına atamış oluyoruz. Add diyerek Terrain’e renk vermiş oluyoruz.



    


2 yorum:

  1. Ellerine sağlık her bir makale çok açıklayıcı kesinlikle devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim devamı gelecek takipte kalınız ;)

    YanıtlaSil

SQL Server ve SQL Server Management Studio Kurulumu

Merhaba arkadaşlar, bu makalede SQL Server kurulumunu inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapmak istediğimiz bilgisayarın işletim sistemine bak...