22 Mart 2015 Pazar

SQL Server Management Studio Kurulumu

     Merhaba arkadaşlar, bu makalede SQL management studio kurulumunu inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapmak istediğimiz bilgisayarın işletim sistemine bakmamız gerekecektir. Bunun için bilgisayara sağ tıklayıp özellikler menüsünden bilgisayardaki işletim sistemi öğrenebiliriz.
 
     İndirme işlemi için lütfen buraya tıklayınız. Burada Microsoft Download Center kısmına geldik. Dil seçip indirme işlemine başlayabiliriz.























    İndirme için açılan bölümden ExpressAndTools bölümünden kendimize uygun olanını seçip indirmemiz gerekecektir.

















       32 bit ve 64 bit versiyonlarından işletim sistemimize uyanı seçip indirme işlemine başlamamız gerekecektir. Bilgisayarımıza indirilen dosyanın çalıştırılmasıyla birlikte kurulum aşaması başlamış olacaktır.














      Bilgisayar üzerinde eğer SQL'in eski bir versiyonu var ve biz güncelleme yapmak istiyorsak Upgrade yapmamız gerekecektir. Ama sıfırdan bir SQL kuracaksak New SQL Server seçeneğini tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.





















    Installation Type bölümünde Perform a new Installation of SQL Server 2014 seçerek kuruluma devam edelim.
























    License Term bölümünde I accept the license terms seçeneğini seçerek devam edelim.





















   Feature Selection bölümünde root klasörünün yolu belirtilecek ve next diyerek kuruluma devam edelim.






















   Instance Configuration bölümünde Default Instance seçerek Next diyerek devam edelim.






















   Server Configuration bölümünde SQL Server Database ve SQL Server Browser bölümlerinin Account Name bilgilerini vermemiz gerekecektir. Sonrasında Next diyerek devam edebiliriz.











   











      Database Engine Configuration bölümünde Authentication Mode seçerek Next diyelim.





















    Installation Progress bölümünde kurulum aşağıdaki gibi devam ediyor olacaktır.





















   Complete bölümüne geldiğimizde kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır.





















    Başlat menüsünden Microsoft SQL Server 2014 klasörü içerisinde Management Studio'nun kurulduğunu görebiliriz.

























   SQL Server 2014 Management Studio açarak SQL Server'a bağlanabiliriz.



20 Mart 2015 Cuma

DB Browser for SQLite Kullanımı

       Merhaba arkadaşlar, bir önceki makalemizde Database ve SQLite üzerine yazmıştım. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

       SQLite kurulumunu tamamladığımıza göre artık kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için daha önce indirdiğimiz DB Browser for SQLite programını açalım.


















    Yeni bir veritabanı oluşturalım. Giriş sayfasında bulunan New Database kısmına tıklayıp Yeni veritabanına öncelikle isim vermemizi ve nereye kaydedeceğimizi belirtmemizi istiyor olacak. Bunu belirlediysek artık tablolarımızı oluşturmaya başlayabiliriz. Tablo oluşturma sayfamız bizim için verdiğimiz isme ya da eklemiş olduğumuz kolonlara ve kolonların tiplerine göre altta bulunan kodu düzenleyecektir.





































   Tablomuza isim verdiğimizde kod tarafında değişiklik olduğunu görmüş olduk. Add field diyerek daha önceden belirlemiş olduğumuz tablo yapısını oluşturmaya başlayabiliriz.Alanları eklerken uygun veritipini de belirliyor olmamız gerekecektir.

     Şimdi dilerseniz yeni bir alana(field) verebileceğimiz özelliklerin neler olduğuna bakalım. Yeni bir alan (field) eklediğimizde bizden uygun olan tipi girmemizi isteyecektir.




















     Burada Not, PK, AI, U gibi bazı işaretleme alanları konulmuştur. Bunların neler olduğundan bahsedelim. İlk görülen Not özelliği alanlardaki bilginin kullanıcı tarafından boş geçilmesin istiyorsak seçmemiz gereken kısımdır. Not Null olarak kod bölümüne ekleniyor olacaktır. PK olarak girilen kısım tabloda Birincil Anahtar (Primary Key) olarak geçmektedir. Biz bunu seçersek tablodaki kayıtları birbirinden ayırmamızı sağlayan bir alandır. Kayıtların birbirinden farklı olmasını sağlayan kolon olacaktır. Kisi tablosundaki Id alanını burada PK olarak belirledik. Böylece içeriye eklenen kayıtların birbirinden ayrılmasını sağlamış olduk. Bizim için Id kolonu aynı bilgilerle yeni bir kişi veritabanına eklenmiş olsa bile bunların aslında farklı kişiler olduğunu belirtmek için de kullandığımız bir alan olacaktır. Hemen yanında gördüğümüz AI( Auto Increment) ise PK olarak belirlenen alanların otomatik olarak artmasını sağlayan bir özelliktir. Eğer daha önce SQL Server Management Studio kullandıysanız buradaki Is identity özelliğine karşılık gelmektedir. En sonda yer alan U işaretleme alanı ise bizim için Unique( Eşsiz) anlamına gelen bir özelliktir. Yine diğerlerinde olduğu gibi kolonlar üzerine uygulanan bir özelliktir. Aynı kaydın tekrar girilememesini sağlar. Sistem içerisinde daha önce mail bilgisini tutulan bir alan varsa bu alanı Unique yapmamız durumunda aynı mail adresiyle tekrar giriş yapılamayacaktır. 


      Type kısmında açılan dropdownlist yapısını inceleyecek olursak o alan hangi veri tipinden bilgiler tutulacaksa bunu belirtmemiz gerekecektir. Integer, Text, Blob, Real ,Numeric gibi bilgiler vardır. Integer tamsayı tutmaya yarar. Text karakterleri girmemizi sağlayan bir veritipidir. Adres, tcno, ad,soyad gibi bilgiler için uygundur. 

      Kisi tablosunda Id,Ad,Telefon alanları bulunsun. Şimdi bu tablodaki alanların uygun tiplerini belirtelim.



















        Uygun veri tiplerini verdik . Artık tablomuza veri ekleme işlemi yapabiliriz. Bunun için kullanmamız gereken Execute Excel kısmı ya da Browse Data sekmesinden data ekleyebiliriz. 
Browse Data sekmesinden eklemek için 



















     New Record diyerek yeni kaydı eklememiz gerekecektir. New Record dediğimiz anda Id otomatik artan bir yapıda olduğu için kendisi artmış olarak gelecektir.

      Eklenmiş olan kayıtları görmek için select sorgusunu yazmamız gerekecektir. Bunun için Execute SQL sekmesinden select * from Kisi yazıp ardından F5 ya da play buttonuna basarak sorguyu çalıştırabiliriz ve tablodaki kayıtları görebiliriz.








19 Mart 2015 Perşembe

Database ve SQLite


Merhaba arkadaşlar, bu makalemde database ve SQLite hakkında bilgiler bulunmaktadır. Database kavramı, veri tabanı olarak adlandırılır. Verilerin belirli bir kural ve düzene göre depolandığı sistemlerdir. Bilgilerin düzenli bir şekilde saklanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda kolayca ulaşılmasını sağlayan sistemlerdir aynı zamanda. Günümüzde birçok firmada kullanılan yazılımsal sistemlerin arkasında veriyi saklamak adına bir veri tabanı sistemi bulunmaktadır.

Örneğin; hastaneler, nüfus müdürlükleri, bankalar, okullar, üniversiteler vs. birçok firma tarafında kullanılıyor olup saniyeler içerisinde istediğimiz bilgilere ulaşabiliyorsak bu veri tabanı sistemlerinin sayesindedir.


          Veri tabanlarında veriler, satır ve sütunlardan oluşan tablolarda tutulmaktadır. Verilerin saklanabilmesi için aşağıdaki aşamalardan geçiyor olmak gerekir.

  1. Tablo oluşturma
  2. Tablolar içerisinde saklamak istediğimiz kolonlar ve türleri belirlenir.

Örneğin çalışanların tutulacağı veri tabanı sisteminde içerisinde kişi bilgilerinin tutulması  öncelikle tablo oluşur. "Kisi Tablosu" oluşturulur. Tam bu sırada kendimize sormamız gereken kişinin hangi özellikleri vardır ve biz sistemimizde hangi özellikleri tutmak istiyoruz olmalıdır. Sorulara verdiğimiz cevaplar aslında tabloda bulunması gereken alanlardır. Eğer alanları belirlediysek bunların tablo ortamında saklanırken uygun tiplerinin de belirtiliyor olması gerekmektedir.

Kisi tablosu kendi içerisinde kayıtların birbirinden farklı olduğunu belli etmek amacıyla Id kolonları içermelidir. Kişilerin (Id, Ad, Soyad, Telefon, TcNo) gibi alanlarının tutulması gerekmektedir. Eğer burası da tamamsa artık uygun tipleri belirleyelim. Id kayıtların birbirinden farklı olduğu belli etmek amacıyla yazılmış olan bir kolondur. İçeride sayısal tipten değer tutup bunu da tablo ortamında int olarak belirtmemiz gerekecektir. Ad,Soyad,Telefon ve TcNo kolonlarının veri türü için karakter lerin tutuluyor olması iyi olacaktır. Bu alanların ise karakterlerden oluşan bir yapı olduğunu ve üzerinde matematiksel işlem yapılmadığını biliyorsak böyle bir durumda burayı nvarchar tipinde belirtmemiz iyi olacaktır.

SQLite Nedir?
SQLite kullanımı ve kurulumu oldukça basit olan bir veritabanı kütüphanesidir. SQLite, kaynak kodları açık olan C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve yapılandırma gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veri tabanı motorudur. SQLite'ın çalışması için herhangi bir sunucuya ihtiyacı olmadığı için, kurulum veya konfigürasyon adımları yoktur. Her veri tabanı için sadece bir dosya vardır. Bu da veritabanının yedeklenmesini ve kopyalanmasını kolaylaştırır. Platform bağımsızdır. SQLite, onlarca programlama dili içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Bu şekilde olması bize avantaj sağlamaktadır. SQLite veritabanı çok az ve hatta sıfır yönetim ihtiyacı duyduğundan, insan desteği olmadan çalışması gereken sistemler için güzel bir çözümdür. Bu nedenle cep telefonları, tablet bilgisayarlar vs. sistemler için tercih sebebidir.

SQLite, TEXT (java’da String gibi), INTEGER(java’da long gibi), REAL(java’da double gibi) veri tiplerini destekler. Ayrıca diğer tüm tipler veritabanına kaydedilmeden önce yukarda verilen veri tiplerinden birine çevrilmelidir. SQLite, veritabanına girilen değerlerin tiplerini kontrol etmez. Yani string kolonuna integer ifade girebilirsiniz.

SQLite için istersek komut satırından çalıştırabiliriz. Komut satırı üzerinden çalışmak istemezsek SQLiteStudio programını Bunun için SQLite dosyasını nereye kaydettiysek öncelikle oraya gitmemiz gerekir.  Komut satırında bu dosyanın kaydedilen yoluna gittikten sonra artık sqlite3 yenisim diyerek oluşturabiliriz. Yeniisim veri tabanına vereceğimiz isimdir. Örneğin veritabanımızın ismi deneme olsun bunun için sqlite3 deneme yazıp enter dersek bunu kaydedecektir. Bu komutla birlikte diskte verdiğimiz isimle aynı isimde bir dosya oluşur ve biz veritabanı üzerinde SQL komutları kullanmaya başlayabiliriz. SQL komutları MySQL gibi karmaşık veritabanlarına göre daha basit olsa da SQLite, mobil uygulamalarda karşılaşabileceğimiz her türlü ihtiyacı giderecek kapasiteye sahiptir. Komut satırında sqlite yazısını ve versiyonunu görüyor olacağız böylece artık yeni bir tablo oluşturabiliriz. Kisi isminde bir tablo oluşturmak için komut satırına

create table kisi (id INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT, ad TEXT,soyad TEXT, telefon TEXT, tcNo TEXT);  yazmamız sonucunda yeni bir tablo oluşturacaktır. insert komutu kullanarak bilgi ekleyebiliriz. Tablo oluşturduktan sonra artık kayıt ekleme işlemi yapabiliriz. 

INSERT INTO country VALUES (2,'Turkiye','90');

Tablomuzun içine kayıt ekledik. Artık .quit diyerek çıkabiliriz. Eğer dosyanın içerisine bakarsak görebiliriz.

                SQLite’ı dilersek sqlitebrowser kullanarak da veritabanı oluşturabiliriz. Öncelikle bunun için http://sqlitebrowser.org/ adresine giderek kendi cihazımıza kurulum yapmamız gerekecektir.


                Kendi bilgisayarımıza programı indirdikten sonra artık aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.



















    Bir sonraki makalede DB Browser for SQLite üzerinde veritabanı nasıl geliştirilir bunun hakkında bilgi alabilirsiniz.

     

9 Mart 2015 Pazartesi

JDK ve Eclipse Kurulumu

                Bilgisayarın işletim sistemine bakmak için Bilgisayar'a sağ tıklayıp sonrasında özelliklerine geçip işletim sistemine bakmamız yeterli olacaktır.Açılan özellikler penceresinin içerisinden işletim sisteminin türüne system bölümünden ulaşabiliriz.
               









    İşletim sistemimizin türünü öğrendikten sonra artık JDK indirme aşamasına geçebiliriz. Oracle sitesine girip buradan JDK(Java Development Kit) eklentisini indirmemiz gerekecektir.
               
                Oracle sitesinde Download bölümüne gidip buradan JAVA SE başlığına tıklayalım.












Ardından açılan sayfada JDK Download kısmına tıklayıp indireceğiz. İşletim sistemimize uygun olan JDK’yı indirip kurabiliriz. JDK ile birlikte Development Tools, Source Code ve Public JRE kurulacaktır.













JDK indirip kurma işlemini tamamladıktan sonra Eclipse sitesinden Eclipse paketini indirelim. Eclipse IDE for Java Developers programından işletim sistemimize uygun olanı indirelim.









            Bilgisayarımıza indirdiğimiz sıkıştırılmış dosyayı çıkartıp çalıştırmamız yeterli olacaktır.


Eclipse logosuna tıklayıp açılan bölümde RUN diyerek uygulama geliştirme ortamını çalıştırabiliriz. Projeleri oluşturduğumuzda nereye kaydedilmesini istiyorsak bu kısmı en başta program başlatıldığında belirtiyor olmamız gerekecektir.Bu bölüme workspace ismi de verilmektedir.
















Artık eclipse logosuna tıklayıp açılan bölümde run diyerek uygulama geliştirme ortamını çalıştırabiliriz. Projeleri oluşturduğumuzda nereye kaydedilmesini istiyorsak bu kısmı en başta program başlatıldığında belirtiyor olmamız gerekecektir.Bu bölüme workspace ismi de verilmektedir.


4 Mart 2015 Çarşamba

Java Projesine Kendi Kütüphanemizi Ekleme

         Merhaba arkadaşlar, bu makalede sık kullanmış olduğumuz kodları kütüphane halinde oluşturmayı ve daha sonra bu kütüphaneyi başka bir projemize nasıl dahil edebileceğimiz hakkında bilgi edineceksiniz.

        Öncelikle matematiksel işlemleri yapan bir matematik kütüphanesi oluşturalım. İçerisinde toplama, çıkartma, çarpma, bölme, mod alma, üsalma gibi metodları bulunsun.

        Yeni bir proje açıp içerisine bir tane class ekleyelim. İsmi Matematik Class'ı olsun. Bu Matematik Class'ını başka projelerimize ekleyeceğiz
















































      Şimdi bu Matematik Class'ını JAR olarak kaydetmemiz gerekecektir. Sağ tıklayıp export dememiz gerekecektir.



















       
       
























          Belirtmiş olduğumuz yere verdiğimiz isimle kaydediliyor olacaktır.















       Artık kendi yazmış olduğumuz Matematik Classı'nı JAR haline getirdik ve istersek başka bir projeye import edip kullanabiliriz. Yeni bir proje açıp şimdi bunu içeriye dahil edip çalıştıralım. Projeyi sağ tıklayıp Properties seçeneğinden içeriye Build Path kısmından JAR dosyasını ekleyelim.



     


 















      Add External JARs buttonuna tıklayıp daha önce JAR haline getirdiğimiz dosyayını yolunu göstererek içeriye ekleyelim. JRE System Library altında son eklediğimiz JAR dosyasını da görebiliriz.
 
     
      Package Explorer kısmından bakarsak projenin Referenced Libraries sekmesi altında Matematik kütüphanesini görebiliriz.



      Kütüphaneyi yukarıya import edip artık o kütüphane içerisinde tanımlanmış olanları kullanabiliriz. 

SQL Çalışma Sorularının Çözümü

 -Ürünler tablosundaki ürünlerden Rengi siyah,silver ya da multi renkte olanları fiyat bilgisine göre büyükten küçüğe getirilip gösterilecek...