19 Mart 2015 Perşembe

Database ve SQLite


Merhaba arkadaşlar, bu makalemde database ve SQLite hakkında bilgiler bulunmaktadır. Database kavramı, veri tabanı olarak adlandırılır. Verilerin belirli bir kural ve düzene göre depolandığı sistemlerdir. Bilgilerin düzenli bir şekilde saklanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda kolayca ulaşılmasını sağlayan sistemlerdir aynı zamanda. Günümüzde birçok firmada kullanılan yazılımsal sistemlerin arkasında veriyi saklamak adına bir veri tabanı sistemi bulunmaktadır.

Örneğin; hastaneler, nüfus müdürlükleri, bankalar, okullar, üniversiteler vs. birçok firma tarafında kullanılıyor olup saniyeler içerisinde istediğimiz bilgilere ulaşabiliyorsak bu veri tabanı sistemlerinin sayesindedir.


          Veri tabanlarında veriler, satır ve sütunlardan oluşan tablolarda tutulmaktadır. Verilerin saklanabilmesi için aşağıdaki aşamalardan geçiyor olmak gerekir.

  1. Tablo oluşturma
  2. Tablolar içerisinde saklamak istediğimiz kolonlar ve türleri belirlenir.

Örneğin çalışanların tutulacağı veri tabanı sisteminde içerisinde kişi bilgilerinin tutulması  öncelikle tablo oluşur. "Kisi Tablosu" oluşturulur. Tam bu sırada kendimize sormamız gereken kişinin hangi özellikleri vardır ve biz sistemimizde hangi özellikleri tutmak istiyoruz olmalıdır. Sorulara verdiğimiz cevaplar aslında tabloda bulunması gereken alanlardır. Eğer alanları belirlediysek bunların tablo ortamında saklanırken uygun tiplerinin de belirtiliyor olması gerekmektedir.

Kisi tablosu kendi içerisinde kayıtların birbirinden farklı olduğunu belli etmek amacıyla Id kolonları içermelidir. Kişilerin (Id, Ad, Soyad, Telefon, TcNo) gibi alanlarının tutulması gerekmektedir. Eğer burası da tamamsa artık uygun tipleri belirleyelim. Id kayıtların birbirinden farklı olduğu belli etmek amacıyla yazılmış olan bir kolondur. İçeride sayısal tipten değer tutup bunu da tablo ortamında int olarak belirtmemiz gerekecektir. Ad,Soyad,Telefon ve TcNo kolonlarının veri türü için karakter lerin tutuluyor olması iyi olacaktır. Bu alanların ise karakterlerden oluşan bir yapı olduğunu ve üzerinde matematiksel işlem yapılmadığını biliyorsak böyle bir durumda burayı nvarchar tipinde belirtmemiz iyi olacaktır.

SQLite Nedir?
SQLite kullanımı ve kurulumu oldukça basit olan bir veritabanı kütüphanesidir. SQLite, kaynak kodları açık olan C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve yapılandırma gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veri tabanı motorudur. SQLite'ın çalışması için herhangi bir sunucuya ihtiyacı olmadığı için, kurulum veya konfigürasyon adımları yoktur. Her veri tabanı için sadece bir dosya vardır. Bu da veritabanının yedeklenmesini ve kopyalanmasını kolaylaştırır. Platform bağımsızdır. SQLite, onlarca programlama dili içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Bu şekilde olması bize avantaj sağlamaktadır. SQLite veritabanı çok az ve hatta sıfır yönetim ihtiyacı duyduğundan, insan desteği olmadan çalışması gereken sistemler için güzel bir çözümdür. Bu nedenle cep telefonları, tablet bilgisayarlar vs. sistemler için tercih sebebidir.

SQLite, TEXT (java’da String gibi), INTEGER(java’da long gibi), REAL(java’da double gibi) veri tiplerini destekler. Ayrıca diğer tüm tipler veritabanına kaydedilmeden önce yukarda verilen veri tiplerinden birine çevrilmelidir. SQLite, veritabanına girilen değerlerin tiplerini kontrol etmez. Yani string kolonuna integer ifade girebilirsiniz.

SQLite için istersek komut satırından çalıştırabiliriz. Komut satırı üzerinden çalışmak istemezsek SQLiteStudio programını Bunun için SQLite dosyasını nereye kaydettiysek öncelikle oraya gitmemiz gerekir.  Komut satırında bu dosyanın kaydedilen yoluna gittikten sonra artık sqlite3 yenisim diyerek oluşturabiliriz. Yeniisim veri tabanına vereceğimiz isimdir. Örneğin veritabanımızın ismi deneme olsun bunun için sqlite3 deneme yazıp enter dersek bunu kaydedecektir. Bu komutla birlikte diskte verdiğimiz isimle aynı isimde bir dosya oluşur ve biz veritabanı üzerinde SQL komutları kullanmaya başlayabiliriz. SQL komutları MySQL gibi karmaşık veritabanlarına göre daha basit olsa da SQLite, mobil uygulamalarda karşılaşabileceğimiz her türlü ihtiyacı giderecek kapasiteye sahiptir. Komut satırında sqlite yazısını ve versiyonunu görüyor olacağız böylece artık yeni bir tablo oluşturabiliriz. Kisi isminde bir tablo oluşturmak için komut satırına

create table kisi (id INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT, ad TEXT,soyad TEXT, telefon TEXT, tcNo TEXT);  yazmamız sonucunda yeni bir tablo oluşturacaktır. insert komutu kullanarak bilgi ekleyebiliriz. Tablo oluşturduktan sonra artık kayıt ekleme işlemi yapabiliriz. 

INSERT INTO country VALUES (2,'Turkiye','90');

Tablomuzun içine kayıt ekledik. Artık .quit diyerek çıkabiliriz. Eğer dosyanın içerisine bakarsak görebiliriz.

                SQLite’ı dilersek sqlitebrowser kullanarak da veritabanı oluşturabiliriz. Öncelikle bunun için http://sqlitebrowser.org/ adresine giderek kendi cihazımıza kurulum yapmamız gerekecektir.


                Kendi bilgisayarımıza programı indirdikten sonra artık aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.



















    Bir sonraki makalede DB Browser for SQLite üzerinde veritabanı nasıl geliştirilir bunun hakkında bilgi alabilirsiniz.

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SQL Server ve SQL Server Management Studio Kurulumu

Merhaba arkadaşlar, bu makalede SQL Server kurulumunu inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapmak istediğimiz bilgisayarın işletim sistemine bak...