20 Mart 2015 Cuma

DB Browser for SQLite Kullanımı

       Merhaba arkadaşlar, bir önceki makalemizde Database ve SQLite üzerine yazmıştım. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

       SQLite kurulumunu tamamladığımıza göre artık kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için daha önce indirdiğimiz DB Browser for SQLite programını açalım.


















    Yeni bir veritabanı oluşturalım. Giriş sayfasında bulunan New Database kısmına tıklayıp Yeni veritabanına öncelikle isim vermemizi ve nereye kaydedeceğimizi belirtmemizi istiyor olacak. Bunu belirlediysek artık tablolarımızı oluşturmaya başlayabiliriz. Tablo oluşturma sayfamız bizim için verdiğimiz isme ya da eklemiş olduğumuz kolonlara ve kolonların tiplerine göre altta bulunan kodu düzenleyecektir.





































   Tablomuza isim verdiğimizde kod tarafında değişiklik olduğunu görmüş olduk. Add field diyerek daha önceden belirlemiş olduğumuz tablo yapısını oluşturmaya başlayabiliriz.Alanları eklerken uygun veritipini de belirliyor olmamız gerekecektir.

     Şimdi dilerseniz yeni bir alana(field) verebileceğimiz özelliklerin neler olduğuna bakalım. Yeni bir alan (field) eklediğimizde bizden uygun olan tipi girmemizi isteyecektir.




















     Burada Not, PK, AI, U gibi bazı işaretleme alanları konulmuştur. Bunların neler olduğundan bahsedelim. İlk görülen Not özelliği alanlardaki bilginin kullanıcı tarafından boş geçilmesin istiyorsak seçmemiz gereken kısımdır. Not Null olarak kod bölümüne ekleniyor olacaktır. PK olarak girilen kısım tabloda Birincil Anahtar (Primary Key) olarak geçmektedir. Biz bunu seçersek tablodaki kayıtları birbirinden ayırmamızı sağlayan bir alandır. Kayıtların birbirinden farklı olmasını sağlayan kolon olacaktır. Kisi tablosundaki Id alanını burada PK olarak belirledik. Böylece içeriye eklenen kayıtların birbirinden ayrılmasını sağlamış olduk. Bizim için Id kolonu aynı bilgilerle yeni bir kişi veritabanına eklenmiş olsa bile bunların aslında farklı kişiler olduğunu belirtmek için de kullandığımız bir alan olacaktır. Hemen yanında gördüğümüz AI( Auto Increment) ise PK olarak belirlenen alanların otomatik olarak artmasını sağlayan bir özelliktir. Eğer daha önce SQL Server Management Studio kullandıysanız buradaki Is identity özelliğine karşılık gelmektedir. En sonda yer alan U işaretleme alanı ise bizim için Unique( Eşsiz) anlamına gelen bir özelliktir. Yine diğerlerinde olduğu gibi kolonlar üzerine uygulanan bir özelliktir. Aynı kaydın tekrar girilememesini sağlar. Sistem içerisinde daha önce mail bilgisini tutulan bir alan varsa bu alanı Unique yapmamız durumunda aynı mail adresiyle tekrar giriş yapılamayacaktır. 


      Type kısmında açılan dropdownlist yapısını inceleyecek olursak o alan hangi veri tipinden bilgiler tutulacaksa bunu belirtmemiz gerekecektir. Integer, Text, Blob, Real ,Numeric gibi bilgiler vardır. Integer tamsayı tutmaya yarar. Text karakterleri girmemizi sağlayan bir veritipidir. Adres, tcno, ad,soyad gibi bilgiler için uygundur. 

      Kisi tablosunda Id,Ad,Telefon alanları bulunsun. Şimdi bu tablodaki alanların uygun tiplerini belirtelim.



















        Uygun veri tiplerini verdik . Artık tablomuza veri ekleme işlemi yapabiliriz. Bunun için kullanmamız gereken Execute Excel kısmı ya da Browse Data sekmesinden data ekleyebiliriz. 
Browse Data sekmesinden eklemek için 



















     New Record diyerek yeni kaydı eklememiz gerekecektir. New Record dediğimiz anda Id otomatik artan bir yapıda olduğu için kendisi artmış olarak gelecektir.

      Eklenmiş olan kayıtları görmek için select sorgusunu yazmamız gerekecektir. Bunun için Execute SQL sekmesinden select * from Kisi yazıp ardından F5 ya da play buttonuna basarak sorguyu çalıştırabiliriz ve tablodaki kayıtları görebiliriz.








1 yorum:

SQL Server ve SQL Server Management Studio Kurulumu

Merhaba arkadaşlar, bu makalede SQL Server kurulumunu inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapmak istediğimiz bilgisayarın işletim sistemine bak...